5 Aralık 2018 Çarşamba

Arduino ile Raspberry Pi Karşılaştırması


Merhaba sevgili Makerlar sizlere bu iki geliştirme kartının avantajları ve dezavantajlarından bahsedeceğim. Öncelikle Arduino kullanıcı olarak Raspberry Pi ile yeni tanışacak biri olarak bu karşılaştırmaları yapacağım. Sizlerde ikisi arasında hangi konularda hangi geliştirme kartları daha iyi paylaşırsanız çok yararlı bir yazı olacağına inanıyorum.
 Arduino geliştirme kartı okulda öğrencilerimle çokça kullandığım farklı projelere adımızı yazdırdığımız bir geliştirme kartıdır. İstediğiniz fikrin, fikir olarak kalmayıp proje boyutuna geçtiği bir alandır. Arduino'yu severim :) İtalyanca sıkı dost demektir kendileri.
Araştırmalarım doğrultusunda Lisede görevli bir bilgisayar öğretmeni iseniz ve Python dili anlatıyorsanız Raspberry Pi öğrenciler ve sizin için güzel bir çalışma örneği olacaktır. Arduino ise C/C++ tabanını kullanan bir geliştirme kartıdır. Arduino ortaokullara uyarlamaların sebebi bu dilleri Mblock sayesinde Scratch ile öğrencilere kod yazdırmadan blogları sürükle bırak yöntemiyle anlatabilmeniz. Kendinizi geliştiren biriyseniz iki kartında özelliklerini öğrenin ve üzerinde çalışın derim. Arduino ile çok sıkı dost olduk. Sıra Raspberyy Pi'de :)


Raspberry Pi Nedir?
Raspberry Pi, kredi kartı büyüklüğünde düşük fiyatlı bir bilgisayardır. Üretilme amacı, özellikle küçük yaştaki çocuklara bilgisayar kullanmayı ve kod yazmayı sevdirmektir. Az sayıda çevre birimine ihtiyaç duyarak tam fonksiyonlu bir bilgisayar olarak iş görebilme yeteneğine sahiptir. Genellikle Linux işletim sistemleri ile kullanılır. Çeşitli modelleri farklı donanım özelliklerine sahiptir. Örneğin, Raspberry Pi Model B+, ARM v6 mimarisine sahip tek çekirdekli işlemci, 512 MB RAM bellek, 4 adet USB portu, HDMI çıkışı ve 100 Mbit Ethernet portuna sahiptir. Klavye-fare ve HDMI üzerinden bağlanacak bir ekran ile Linux çalıştıran bir bilgisayar olarak kullanılabilir. Bunun yanında, Raspberry Pi’yi kullanmak için ekran, klavye-fare gibi çevre birimlerine ihtiyacınız yoktur. Üzerinde bulunan GPIO pinlerine çeşitli sensörler, motorlar, parmak izi okuyucular, butonlar v.s. gibi giriş/çıkış birimleri bağlanarak projelerinizde kullanmaya da olanak sağlamaktadır.
Raspberry Pi’nin Arduino gibi mikrokontrolcü kartlarına göre en büyük avantajı işlemci gücü ve multitasking (birden fazla programı aynı anda çalıştırma) özelliğidir. Örneğin, parmak izi okuyucu ile kapı açan projenizde kullandığınız Raspberry Pi’niz, aynı anda evinizdeki ağınıza bağlı kalarak dosya sunucu görevini de yapabilmektedir. Raspberry Pi kullanarak yapacağınız projelerinizde Linux üzerinde kullanabileceğiniz Java, Python, C/C++ gibi hemen her türlü programlama dilini kullanabilirsiniz. Popüler olarak projelerde Python dili kullanılmaktadır. İnternette Raspberry Pi ve Python kullanılarak yapılmış sayısız projeye rastlayabilirsiniz.
Arduino Nedir?
Arduino, elektronik projeler geliştirmek için kullanılan açık kaynaklı bir platformdur. Arduino, fiziksel bir programlanabilir devre kartından (genellikle bir mikro denetleyici olarak anılır) ve bilgisayar üzerinde çalışan ve bilgisayar kartını fiziksel panele yazıp yüklemek için kullanılan bir yazılım veya İDE (Entegre Geliştirme Ortamı) parçasından oluşur.
Arduino donanım ve yazılımı, sanatçılar, tasarımcılar, hobiler, hackerlar, yeni başlayanlar ve etkileşimli nesneler veya ortamlar oluşturmak isteyen herkes için tasarlandı. Arduino düğmeler, LED’ler, motorlar, hoparlörler, GPS üniteleri, kameralar, internet ve hatta akıllı telefonunuz veya TV’nizle etkileşim kurabilir. Bu esneklik, Arduino yazılımının ücretsiz olması, donanım panolarının oldukça ucuz olması ve hem yazılım hem de donanımın öğrenmesi kolay olmasıyla birlikte, kodun katkıda bulunmuş ve büyük bir çeşitlilik için talimatlar veren geniş bir kullanıcı topluluğuna yol açmıştır.
SL
Raspberry Pi
Arduino
1
Raspbian OS’li mini bir bilgisayardır. Bir kerede birden fazla program çalıştırabilir.
Arduino, bilgisayarın bir parçası olan bir mikro denetleyicidir. Tekrar tekrar bir programı çalıştırır.
2
Bir pil paketi kullanarak güç sağlamak zordur.
Arduino, bir pil takımı kullanılarak çalıştırılabilir.
3
Sensörlerin ve diğer bileşenlerin arabirimi için kütüphaneler ve yazılım yüklemesi gibi karmaşık görevler gerektirir
Sensörlerin ve diğer elektronik bileşenlerin Arduino’ya bağlanması çok basittir.
4
Bu pahalı
Düşük maliyetle kullanılabilir.
5
Raspberry Pi, Ethernet portu ve USB Wi-Fi dongle’ları kullanarak internete kolayca bağlanabilir.
Arduino, internete bağlanmak için harici donanım gerektirir ve bu donanım kod kullanılarak düzgün şekilde gönderilir.
6
Raspberry Pi’nin gemide depolama alanı yoktu. Bir SD kart portu sağlar.
Arduino, dahili depolama sağlayabilir.
7
Raspberry Pi, farklı cihazları bağlamak için 4 USB portu vardır.
Arduino’nun bilgisayara bağlanacak tek bir USB portu var.
8
Kullanılan işlemci ARM aileden.
Arduino’da kullanılan işlemci AVR ailesi Atmega328P’den
9
Bu doğru şekilde kapatılmalıdır aksi halde dosya bozulması ve yazılım sorunları yaşanabilir.
Bu sadece bir tak ve çalıştır cihazdır. Eğer güç bağlıysa, programın çalışmaya başlaması ve bağlantı kesilmesi halinde durur.
10
Önerilen programlama dili python’dur ancak C, C ++, Python, ruby ​​önceden kurulmuştur.
Arduino Arduino, C / C ++ kullanır.
https://www.ismitekno.com/2017/12/raspberry-pi-ve-arduino.html Bu tablo Sitesinden alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Hibernate Nedir?

Hibernate Nedir? Veritabanı işlemlerinde bize yardımcı olan, obje kavramından uzaklaşmadan işimize devam etmemizi sağlayan bir yapı. Artık...