10 Eylül 2017 Pazar

100 Adımda Python Programlama Kısım 1

PYTHON  


1) Python, Guido Van Rossum adlı Hollandalı bir programcı tarafından 90’lı yılların başında geliştirilmeye başlanmıştır.

2) Adı “The Monty Python” adlı bir İngiliz komedi grubunun, “Monty Python’s Flying Circus” adlı gösterisinden esinlenerek konmuştur.

3) Python’ın baş geliştiricisi Guido Van Rossum 2005 ile 2012 yılları arasında Google’da çalışmıştır.

4) Dünya çapında büyük kuruluşlar (Google, YouTube ve Yahoo! gibi) bünyelerinde her zaman Python programcılarına ihtiyaç duyuyor.

5) Python programlama dilini öğrenirseniz, İnternet’te saatlerce ücretsiz PDF birleştirme programı aramak veya profesyonel yazılımlara onlarca dolar para vermek yerine, belgelerinizi birleştirip işinizi görecek programı kendiniz yazabilirsiniz.

6) Python’ı kullanarak masaüstü programlama, oyun programlama, taşınabilir cihaz programlama, web programlama ve ağ programlama gibi pek alanlarda çalışmalar yapabilirsiniz.

7) Python, C ve C++ gibi dillerin aksine derlenmeye ihtiyaç duymaz. Bu yüzden hızlı bir şekilde program geliştirilebilir.

8) Python’ın söz dizimi sade ve basittir. Bu nedenle program yazmak başka dillere kıyasla çok kolaydır.

9) Python kelimesi Türkçe  “paytın” şeklinde telaffuz edilir.

10) Python pek çok farklı işletim sistemi ve platform üzerinde çalışabilir. GNU/Linux, Windows, Mac OS X, MS-DOS, iOS ve Android gibi belki adını dahi duymadığınız pek çok ortamda Python uygulamaları geliştirebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir ortamda yazdığınız bir Python programı, üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan veya ufak değişikliklerle başka ortamlarda da çalıştırılabilir.

11) 1990 yılından bu yana pek çok Python programı üretildiği için piyasada iki çeşit Python sürümü vardır.   Eğer bir Python sürümü 2 ile başlıyorsa (2.7.11 gibi) o sürüm Python 2.x serisine aittir. Şayet 3 ile başlıyorsa (3.6.2 gibi) o sürüm Python 3.x serisine aittir.  Python 3.x serisi son yıllarda yaygınlık kazanmaya başlamıştır.

12) Python3, Python2’ye göre hem çok daha güçlüdür, hem de hatalardan arındırılmıştır. Python3’teki büyük değişiklikten ötürü, Python2 ile yazılmış bir program Python3 altında çalışmayacaktır. Aynı durum bunun tersi için de geçerlidir. Yani Python3 ile yazdığınız bir program Python2 altında çalışmaz.

13) Piyasada Python2 ile yazılmış çok sayıda program olduğu için geliştiriciler uzun bir süre daha Python2’yi geliştirmeye devam edecektir.

14) Eğer Python programlama diline yeni başlıyorsanız Python3’ü öğrenmeniz daha doğru olacaktır. Ancak belirli bir proje üzerinde çalışıyorsanız, hangi sürümü öğrenmeniz gerektiği, projede kullanacağınız yardımcı modüllerin durumuna bağlıdır.

15) Şu anda piyasada bulunan bütün Python modülleri/programları henüz Python3’e aktarılmış değildir.

16) Eğer projenizde kullanmayı planladığınız yardımcı modüller hali hazırda Python3’e aktarılmışsa Python3’ü öğrenebilirsiniz. Ancak eğer bu modüllerin henüz Python3 sürümü çıkmamışsa Python2 ile devam etmeniz daha uygun olabilir.

17) Her halükarda Python3’ün bu dilin geleceği olduğunu ve günün birinde Python2’nin tamamen tedavülden kalkacağını da unutmayın.

18) Python’ı kurmak için http://www.python.org/downloads adresine gitmeliyiz.

19) Dowloads linkini tıkladığınızda ‘Download Python 3.6.2‘ ve ‘Download 2.7.13’ yazan yan yana iki düğme göreceksiniz. İlk düğme Python3, ikinci düğme ise Python2 sürümünü içerir.

20) Python’ı hangi dizine kurduğumuzu bilmek önemlidir. Zira karşılaşacağımız bazı sorunlar Python’ın kurulu olduğu dizine gitmemizi gerektirebilecek veya yazdığımız programlar için orada çeşitli işlemler yapma ihtiyacı duyabileceğiz.

21)  Windows kullanıcısı iseniz eğer siz farklı bir yere kaydetmemişseniz Python dosyaları genellikle C:\Users\Kullanıcıadı\AppData\Local\Programs\Python dizini içindedir.

22) Tüm kurulum işlemlerinden sonra Windows kullanıcıları öncellikle komut istemi ile MS-DOS komut satırına gidip ‘python’ komutunu verirse bu işlem ileride yapacağı çalışmalar açısından daha iyi olacaktır.

23) Asla unutmayın, kullandığınız işletim sisteminin komut satırı ile Python’ın komut satırı birbirinden farklıdır. Yani Windows’ta cmd, Ubuntu’da Ctrl+Alt+T ile ulaştığınız ortam sistem
komut satırı iken, bu ortamı açıp python (veya python3 ya da py3) komutu vererek ulaştığınız ortam Python’ın komut satırıdır. Sistem komut satırında sistem komutları (dir, pwr vbs...) Python komut satırında ise Python komutları çalışır.
24) Eğer bilgisayarınıza iki farklı Python sürümü yüklediyseniz bu iki sürümü ayrı ayrı kullanabilirsiniz. Bunun için bir sürümden diğerine geçme komutu vermeniz gerekir. Bu komutlar ‘py -2’ ve ‘py -3’ komutlarıdır.

25) Komut satırında py-2 komutu verirsek Pyhton’un 2.x versiyonuna geçiş yaparız, py-3 komutu ile de 3.x versiyonuna geçiş yaparız. Ancak daha fazla Python sürümleri varsa bu sefer alt sürüm numaralarını kullanırız. Örneğin py -2.6 komutu verdiğimizde Pyhton 2.6.x sürümüne geçiş yaparız.

26) Python’u normal çalıştırıp editör ortamında veya daha önce değinildiği gibi komut istemiyle ulaştığımız MS-DOS ortamında kullanabiliriz. Bu ortamlara teknik olarak etkileşimli kabuk adı verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Hibernate Nedir?

Hibernate Nedir? Veritabanı işlemlerinde bize yardımcı olan, obje kavramından uzaklaşmadan işimize devam etmemizi sağlayan bir yapı. Artık...